KUCHNIA
Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy
Re: KUCHNIA
To może zademonstrujesz swoje umiejętności na kolejnym zlocie ?
O chętnych do konsumpcji nie musisz się martwić
O chętnych do konsumpcji nie musisz się martwić
Świat z góry wygląda lepiej
Re: KUCHNIA
O kuuurcze !!! - to bym z przyczepką chyba musiał
zatryndalać na Chełm
Jerzy
zatryndalać na Chełm
Jerzy
Re: KUCHNIA
Składniki kupimy na miejscu... nie opieraj się...
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,
Re: KUCHNIA
Tia, taki kociołek 11l + 5l oleju + ognisko...
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Re: KUCHNIA
Kociołek załatwi się w kuchni, miejsce na ognisko jest, nawet pręty do podwieszenia kociołka i taki łańcuszek się znajdą.
Co do składników - załatwimy.
Wyobrażacie sobie ten zapach...
Co do składników - załatwimy.
Wyobrażacie sobie ten zapach...
Świat z góry wygląda lepiej
Re: KUCHNIA
Fajnie - ale tu musi być stała temperatura.
Tak na plenerowo: butla z palnikiem, osłonięte miejsce i ...doping
Wszystko jest do zrobienia.
Jednak cały czas mam jeden poważny problem - brak transportu.
Pracuję nad tym.
Co do gotowania w plenerze - poradzę się P. Roberta Makłowicza - mieszka niedaleko...
Jerzy
Tak na plenerowo: butla z palnikiem, osłonięte miejsce i ...doping
Wszystko jest do zrobienia.
Jednak cały czas mam jeden poważny problem - brak transportu.
Pracuję nad tym.
Co do gotowania w plenerze - poradzę się P. Roberta Makłowicza - mieszka niedaleko...
Jerzy
Re: KUCHNIA
yorg68 sądzę, że jak obiecasz, że zrobisz faworki, pod warunkiem, że ktoś Cię zabierze, to pod domem będziesz musiał parking powiększyć :)
Re: KUCHNIA
Coś mnie tak dziś wzięło na wywar z nóżek wieprzowych
+kurczak
+jajeczko
+marchewka
+zielony groszek
+kukurydza:
https://www.dropbox.com/sh/5jx34gpwvxv0 ... rdPra?dl=0
Jak komuś zrobiłem smaka - przepraszam - nie mogłem się powstrzymać
Jerzy
+kurczak
+jajeczko
+marchewka
+zielony groszek
+kukurydza:
https://www.dropbox.com/sh/5jx34gpwvxv0 ... rdPra?dl=0
Jak komuś zrobiłem smaka - przepraszam - nie mogłem się powstrzymać
Jerzy
Re: KUCHNIA
No kurcze, powiem szczerze, mi narobiles , i to jak .yorg68 pisze:......Jak komuś zrobiłem smaka .....
When injustice becomes law, resistance becomes Duty...
Thomas Jefferson
Thomas Jefferson
Re: KUCHNIA
Jerzy, a gdzie te nóżki wieprzowe
Ja dzisiaj "nastawiłem" schabik w/g tego przepisu: Schab suszony w skarpecie, tylko bez peklosoli.yorg68 pisze:Coś mnie tak dziś wzięło na wywar z nóżek wieprzowych
+kurczak
+jajeczko
+marchewka
+zielony groszek
+kukurydza
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Re: KUCHNIA
Z racji tego że ruszył sezon grilowy to polecam karkówkę z ziemniakami na grilu - obiad wypas.
- karkówkę kroimy w plastry, ja dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa, następnie przyprawiam, oczywiście każdy według uznania
- karkówkę rozkładamy na grilu ale tylko do zrumienienia i okopcenia grilem ;) jak na foto, nie czekamy aż skruszeje, ma być jeszcze gumiasta.
- następnie w aluminiowe tacki obieramy ziemniaki pokrojone w kostkę, ale nie za drobno, ziemniaki przyprawiam i sole //ziemniaki surowe//
- na wierzch ziemniaków rozprowadzam masełko czosnkowe wypasss...
- na ziemniaki rozkładam ugrilowaną karkówkę
- całość zawijam folią aluminiową w miarę szczelnie
- WAŻNE zanim zawiniemy do do aluminiowych tacek wlewam pół szklanki wody, jak tego nie zrobimy ziemniaki przypalą się
- całość wstawiam na grila pod przykryciem na pond godzinę około 1,5h
Karkówka rozpływa się w ustach jest tak skruszała, moje dzieci zajadają się .....
Czasami dodaję do ziemniaków marchewkę //surową//
- karkówkę kroimy w plastry, ja dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa, następnie przyprawiam, oczywiście każdy według uznania
- karkówkę rozkładamy na grilu ale tylko do zrumienienia i okopcenia grilem ;) jak na foto, nie czekamy aż skruszeje, ma być jeszcze gumiasta.
- następnie w aluminiowe tacki obieramy ziemniaki pokrojone w kostkę, ale nie za drobno, ziemniaki przyprawiam i sole //ziemniaki surowe//
- na wierzch ziemniaków rozprowadzam masełko czosnkowe wypasss...
- na ziemniaki rozkładam ugrilowaną karkówkę
- całość zawijam folią aluminiową w miarę szczelnie
- WAŻNE zanim zawiniemy do do aluminiowych tacek wlewam pół szklanki wody, jak tego nie zrobimy ziemniaki przypalą się
- całość wstawiam na grila pod przykryciem na pond godzinę około 1,5h
Karkówka rozpływa się w ustach jest tak skruszała, moje dzieci zajadają się .....
Czasami dodaję do ziemniaków marchewkę //surową//
_____________________________________________________________________
"Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć." -M.Maliński
"Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć." -M.Maliński
- martyna90i
- Posty: 4
- Rejestracja: wtorek 05 cze 2018, 09:55
- Lokalizacja: Polska
Re: KUCHNIA
Jak ktoś nie zna to polecam policzki wołowe.
Długo się je robi, bo trzeba dusić pół dnia, ale warto.
Główne składniki (przepis trochę dietetyczny, bez mąki itp):
1 kg policzków wołowych, odciąć tłuszcz
Grzyby, najlepiej pieczarki 300g
1 szklanka wody
3/4 szklanki czerwonego wina
2 pokrojone marchewki
1 posiekaną cebulę
1 średniej wielkości posiekany bakłażan
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 liście laurowe
Po jednej łyżce stołowej: pasty pomidorowej, oleju kokosowego albo masła, cynamonu.
Po jednej łyżeczce: tymianku, oregano i rozmarynu.
Jak to upichcić?
1. Wrzucamy policzki wołowe okrojone z tłuszczu do wolnowaru albo na głęboką patelnię (wok).
2. Położyć wszystko na policzki i wymieszać tak żeby składniki były na całej powierzchni policzków.
3. Przez cały czas dusić na wolnym ogniu przez 6 - 8 godzin.Na patelni trochę szybciej, ale nie polecam.
4. Po zakończeniu porozrywać policzki dwoma widelcami i podawać z ziemniakami (polecam słodkie ziemniaki).
Smacznego!
Długo się je robi, bo trzeba dusić pół dnia, ale warto.
Główne składniki (przepis trochę dietetyczny, bez mąki itp):
1 kg policzków wołowych, odciąć tłuszcz
Grzyby, najlepiej pieczarki 300g
1 szklanka wody
3/4 szklanki czerwonego wina
2 pokrojone marchewki
1 posiekaną cebulę
1 średniej wielkości posiekany bakłażan
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 liście laurowe
Po jednej łyżce stołowej: pasty pomidorowej, oleju kokosowego albo masła, cynamonu.
Po jednej łyżeczce: tymianku, oregano i rozmarynu.
Jak to upichcić?
1. Wrzucamy policzki wołowe okrojone z tłuszczu do wolnowaru albo na głęboką patelnię (wok).
2. Położyć wszystko na policzki i wymieszać tak żeby składniki były na całej powierzchni policzków.
3. Przez cały czas dusić na wolnym ogniu przez 6 - 8 godzin.Na patelni trochę szybciej, ale nie polecam.
4. Po zakończeniu porozrywać policzki dwoma widelcami i podawać z ziemniakami (polecam słodkie ziemniaki).
Smacznego!
Ostatnio zmieniony wtorek 12 cze 2018, 11:04 przez martyna90i, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: KUCHNIA
Ktoś tu zbiera posty do giełdy?