Chciałem sobie skalibrować temperaturę stołu, niby proste mam termometr z termoparą no i zaczęły się schody.
Temometr to Uni-T UT320A, do tego mam jeszcze miernik, który przy okazji mierzy temperatuę i kamerę na podczerwień.
No i teraz nie wiem czemu wierzyć, kamera pokazuje 10st więcej niż termometr, a ten więcej niż miernik (przy ok 110st)
Do 100st miernik i termometr pokazywały mniej więcej to samo.
Stół jest magnetyczny czarny nie wiem czy to wpływa na kamerę, termopary były delikatnie przyciśnięte blachą.
Kalibracja temperatury drukarki - czym mierzyć
Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy
Kalibracja temperatury drukarki - czym mierzyć
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
coper max 1729(na 5.8)
Re: Kalibracja temperatury drukarki - czym mierzyć
Ja bym najbardziej wierzył... temperaturze wrzenia wody. Czyli metalowy kubeczek z wodą postawiony na pastę termo na stole i obserwacja punktu gdy woda zacznie wrzeć.
Odczyt termometrów na podczerwień bardzo mocno zależy od rodzaju powierzchni, i temu bym najmniej wierzył.
Odczyt termometrów na podczerwień bardzo mocno zależy od rodzaju powierzchni, i temu bym najmniej wierzył.
Pzdr. -----MIŚ-----
Re: Kalibracja temperatury drukarki - czym mierzyć
jesteś genialny :) jakoś nie wpadłem na tak prostą metodę :)
samolot max 4579/1293 analog, DJI do końca zasięgu :)
coper max 1729(na 5.8)
coper max 1729(na 5.8)
Re: Kalibracja temperatury drukarki - czym mierzyć
Dokładność pomiaru +/- (raczej minus) 50 stopni. Stół nagrzany nawet do 150 stopni nie zagotuje Ci wody w kubeczku, choćby metalowym. Nie wyobrażam sobie jak trzeba by było zaizolować cały ten układ, żeby uzyskać dokładność pomiaru na poziomie 10st...miś pisze:...metalowy kubeczek z wodą postawiony na pastę termo na stole i obserwacja punktu gdy woda zacznie wrzeć....
Jednak pomysł z wrzącą wodą jest bardzo dobry, ale wykorzystać go do... kalibracji termometru.
Tak samo z zamarzającą wodą: Nalej do plastikowej miski wody, wstaw na noc do zamrażalnika. Nazajutrz zrób w lodzie na środku otwór, poczekaj aż zbierze się w nim woda (albo nalej trochę wody i zaczekaj aż się schłodzi). Sondę zanurzasz w wodzie, ale nie dotykasz nią lodu. Ta woda powinna mieć ok. 2-3 st.
Z gotującą wodą sprawa jest prosta. Wkładasz sondę do garnka (nie dotykając dna) i gotujesz wodę. Powinno Ci wskazywać między 97 a 99st.